lauantai 4. lokakuuta 2014

Racism? OH COME ON!!!

Moi, aattelin nyt kirjottaa vähän erilaisen postauksen sattuneista syistä. 

Viime lauantaina homecoming pelin jälkeen eräs paikallinen lehti, jolla on suhteellisen monta lukijaa, me kun ei asuta millää pienellä paikkakunnalla, julkasi meidän koulusta lehtijutun jossa sanottiin että meillä oli alueen paras school spirit. Samalla julkaistiin 12 kuvaa kannattajista. Kaikki tietysti jakoi facebookissa ja twitterissä tätä linkkiä ylpeänä omasta koulusta koska tänä vuonna henki on ollu kuulemma yllättävän hyvä.

No, sitten tuli keskiviikon kolumni ilmeisesti samalta kirjoittajalta, jossa MEITÄ oppilaita väitettiin rasistisiksi. Jutussa oli käytettä 9 niistä 12 alkuperäsestä kuvasta, eli valittu ne missä on jotain viitteittä mahdolliseen rasismiin. Koko juttu räjähti ihmisten keskuudesssa käsiin. Eli, osa oppilaista piti päässä pantoja joihin oli tungettu sulkia ja yksi oppilas piti intiaanipäähinettä. Meillä oli myös naamamaalauksia jotka "viittasivat" lehden mukaan intiaaneihin/alkuperäisiin amerikkalaisiin. Suomen historiassa tätä ei opetettu, ja opin itsekin tän menneellä viikolla, että vielä rotusorron aikana valkoihoiset maalasivat naaman mustaksi ja tekivät pilkaa afrikan amerikkalaisista. Täällä muuten pitää olla tosi tarkka millä termeillä puhuu "roduista". MEITÄ NUORIA Liverpool High Schoolin oppilaita verrattiin näihin historian ihmisiin. Puhtaaseen rasisimiin.

Tää koko juttu on levinny osavaltion uutisiin ja osaan muuallekkin maahan. Puhuttiin asiasta monella, monella tunnilla. Jokainen ja meinaan JOKAINEN LHS:n oppilas on raivossaan tästä hyökkäyksestä meitä, nimenomaan yhteisöä kohtaan. Kenenkään ei ollut tarkoitus loukata yhtään ketään, ja ollaan varmasti kaikki valmiita pyytämään anteeksi tästä ei-tarkoitetusta vahingosta. Mutta mekin ansaitaan anteeksipyyntö. Ilman tätä lehteä, tätä hulabaloota ei olis ees olemassa. Nyt jokainen muu koulu vihaa meitä, pitää meitä rasistisina ja vanhemmat ja opettajat kysenalaistaan meidän kannattajia.

Asutaan siis entisellä intiaanireservillä. Onondaga-county, Onondaga-järvi. Intiaanikulttuuri on siis osa tätä paikan historiaa. Meidän koulun entinen maskotti oli Intiaanisoturi joka vaihettii 90-luvulla kreikkalaiseen soturiin. Meitä kannattajia kutsutaan kuitenki edelleen The Tribeksi. Eli suomeksi heimo. Tätä "intiaaneiksi" pukeutumista on tapahtunu 20-vuotta. Melkein jokainen tietää tämän historian. Ja vaalii sitä KUNNIOITTAEN. Yhdessä kuvassa poika, joka piti päässään intiaanipäähinettä piti samalla kättä sydämmellään. Me koetaan että intiaanisoturi on vahva ja siks pukeudutaan sotureiksi.

Eilen lähettiin suht isolla porukalla kattoo vieraspeliä. Näyttämään että ollaan yhtenäinen Tribe tosta artikkelista ja koululle tulluista vihakirjeistä huolimatta. Mulla ja mun kaverilla oli parit sulat pannassa kiinni ja meidän oman koulun pari tyttöö huus että ollaan rasistisia. Toinen oli kysyny että kuinka paljon sussa on intiaaniverta. Tää on mulle suomalaiselle jotenkin niin uskomattoman lapsellista. Kenenkään tarkotus ei ole loukata vaan kannustaa. 

Jokaisen asian voi ottaa loukkauksena jos päättää niin.

Mutta kiitos tästä, nyt meidän kouluhenki on 10 kertaa kovempi. Nähdään ens perjantaina.

xoxo, proud LHS Warrior

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Ymmärrän, että ihmisten suhtautuminen intiaaniestetiikan käyttöön huvimielessä saattaa tuntua varsinkin suomalaisesta tosi oudolta: mitä pahaa intiaanipäähineisiin pukeutumisessa voi olla? Miten se voi olla rasistista? Varsinkaan kun sitä ei itse ole ajatellut niin. Suomessakin myydään intiaanivaatteita ja ties mitä sulkapäähineitä naamiaiskaupoissa.

    Vaikea asia tuossa kuitenkin on se, että Amerikan historia ei ole erityisen mairitteleva, mitä tulee alkuperäisasukkaiden kohteluun. Niin kuin varmaan tiedätkin, "intiaanit" asuivat Amerikan mantereella ennen kuin eurooppalaiset päättivät valloittaa sen 1500-luvulla. Eurooppalaiset (nykyiset amerikkalaiset) ottivat mantereen väkivalloin itselleen välittämättä siitä, että sitä asutettiin jo; eurooppalaiset kohtelivat alkuperäisasukkaita kaikkien nykyisten ihmisoikeuksien vastaisesti ja kukistivat vastarinnan muun muassa parempien aseiden avulla. Nykyään intiaanit on ajettu reservaatteihin ja valkoiset eurooppalaisten jälkeläiset sekä siirtolaiset ovat asuttaneet mantereen.

    Tämän pohjalta voi miettiä, onko sopivaa julkisesti pukeutua intiaaniaiheisiin asusteisiin, vaikka ne eivät valkoisille, ei-alkuperäisasukkaille kuulu: Amerikan alkuperäiskansalle ne eivät ole vitsi, niihin ei pukeuduta huvittelumielessä, vaan niillä vaalitaan omaa kulttuuriperintöä ja historiaa. Alkuperäiskansaan kuulumattomilla ei ikään kuin ole oikeutta siihen - samalla tavalla kuin Suomessa saamelaisten kansallispukuihin ei ole sopivaa pukeutua huvittelumielessä (vaikka sitäkin tapahtuukin.)

    Siksipä tämän kaiken pohjalta saamanne vihamielinen vastaanotto on ehkä ymmärrettävämpi. Eurooppalaiset tulivat ja ottivat Amerikan alkuperäisasukkaidet maat ja tappoivat asukkaista leijonan osan, sitten vielä vievät kulttuuriset symbolit ja käyttävät niitä ominaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      sinä et ole tietääkseni ollut paikalla kun tämä häslinki tapahtui, etkä ole tietääkseni alkuperäinen amerikkalainen. En ole minäkään. Tiedän kuitenkin amerikan historiasta melko paljon täällä asuttuani 5 kuukautta ja olen hyvin tietoinen mitä menneisyydessä on tapahtunut. MUTTA tämä postaus oli kritiikkinä sille lehdelle joka kirjoitti meistä, ei alkuperäiskansalle. Mulla on kavereita jotka ovat osa alkuperäiskansaa ja hekin olivat sen kirjoituksen kohteena vaikka heissä itsessään virtaa alkuperäiskansan verta. Se oli kunnianosoitus, ei loukkaus. Meidän koulu otti tosissaan kaikki pelit, eli se ei ollut huvia meille, me oltiin tosissaan. Ja kuten sanoin, kaiken voi ottaa loukkauksena jos niin haluaa.

      Jos sinä itse tulet loukkaantumaan samantapaisista kirjoituksista, jättäisin tulevaisuudessa lukematta mun postaukset. Mulla on mielipiteitä ja en aio pitää niitä sisälläni

      Poista